Ако използвате приложения за мобилни разплащания като Zelle, Venmo и Cash App, трябва да

...
Ако използвате приложения за мобилни разплащания като Zelle, Venmo и Cash App, трябва да
Коментари Харесай

Внимавайте! Три приложения на телефона изпразват банковите сметки за минути

Ако употребявате приложения за мобилни разплащания като Zelle, Venmo и Cash App, трябва да се тревожите за скица, употребена от нарушители за източване на пари от банковата ви сметка. Неоторизираните консуматори могат да получат достъп до отключено устройство и да го употребяват за осъществяване на покупки с приложенията за мобилни заплащания, като употребяват финансовите данни от тях за разкриване на нови сметки.

Това накара прокурора на Манхатън Алвин Браг-младши да изпрати писма, окачествени от Newsweek като " язвителни ", до изпълнителните шефове на трите гореспоменати компании за мобилни приложения за разплащане с искане фирмите да подхващат незабавни дейности за отбрана на потребителите.

Тъй като някои консуматори на тези приложения изпитват финансови усложнения след потреблението на приложенията за мобилни разплащания, Браг-младши съобщи:

" Вече не самият смарт телефон е най-печелившата цел за измамниците и крадците, а финансовите приложения, които се съдържат в него. Хиляди или даже десетки хиляди могат да бъдат източени от финансови сметки за няколко секунди единствено с няколко докосвания. Без спомагателни отбрани финансовата и физическата сигурност на клиентите е изложена на риск ".

Браг-младши е прокурор на Манхатън в Ню Йорк, само че това, което той разказва, в действителност е проблем в цялата страна. В писмата си до основните изпълнителни шефове на Zelle, Venmo и Cash App Браг-младши написа:

" Само през миналата година бяха осъществени обири от Лос Анджелис, където няколко души бяха ограбени с хиляди долари посредством Venmo, до Орландо, където от Venmo на жена бяха източени хиляди, откакто дете изиска да употребява телефона ѝ. Подобни обири и грабежи бяха обществено оповестени в Западна Вирджиния, Луизиана, Илинойс, Канзас, Тенеси, Вирджиния и на други места в Съединените щати ".

Прокурорът изяснява, че при една от версиите на измамата непознат се доближава до притежател на смарт телефон и желае да заеме телефона му, с цел да се обади, и до момента в който има устройството на жертвата, крадецът трансферира огромна сума пари на себе си, като употребява финансовото приложение на жертвата. В различен случай непознатият моли за подаяние за съответна идея и предлага самичък да преведе парите, като употребява смарт телефона на жертвата. Но откакто телефонът е във притежание на измамника, той трансферира огромна сума пари в личната си сметка.

 

В писмото си до изпълнителните шефове Браг-младши написа, че " спомагателни ограничения за сигурност, които да предотвратят неоторизиран достъп до безкрайно потребление на финансовите ви услуги, биха предотвратили сходни закононарушения ". Най-лесният метод да се предпазите от машинация по сходни схеми е в никакъв случай да не предавате смарт телефона си на никого. Не се подлъгвайте да предавате контрола върху телефона си. Ако някой се приближи до вас с плачевна история за това за какво би трябвало да му заемете телефона си, откажете или се обадете сами ".

Говорител на компанията майка на Zelle, Early Warning Systems, омаловажи броя на случаите, макар да призна, че е знаела за незаконната активност, упомената в писмото на прокурора. Компанията съобщи: " По-малко от една десета от един % от транзакциите са докладвани като измами или мошеничества и този % продължава да понижава ".

Браг-младши съобщи, че приложенията за мобилни заплащания би трябвало да вкарат ограничения за сигурност, сходни на функцията за отбрана от откраднато устройство, която Apple неотдавна инсталира на моделите iPhone, отговарящи на изискванията за приемане на актуализация до iOS 17.3. Функцията изисква потреблението на Face ID или Touch ID, с цел да се разреши осъществяването на избрани чувствителни действия с телефона, в случай че той се намира на непознато място.

Новата функционалност също по този начин изисква да мине един час сред момента, в който потребителят на iPhone прави избрани значими промени в приложението FindMy, Face ID, паролата за Apple ID и други, написа hicomm.bg. След приключването на този час самоличността на потребителя би трябвало да бъде доказана посредством Face ID или Touch ID.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР